Top of this document
Go directly to navigation
Go directly to page content

Educatie: schetsboek uit Berlijn

Klik op de Betaal-knop en volg de instructies om te doneren.

€10,00

Van het schetsboek, dat in de vitrine in het Amsterdam Museum getoond zal worden, kan de bezoeker slechts één bladzijde zien. Omdat de prachtige tekeningen allemaal de moeite waard zijn om getoond te worden, zal het complete schetsboek voor de tentoonstelling gedigitaliseerd worden. En op deze manier krijgt de bezoeker in beide musea het boekje in zijn geheel te zien.

De bezoeker kan eenvoudig door het digitale schetsboek bladeren, de schetsen bekijken en uitvergroten én ze vergelijken met de echte schilderijen. Er wordt ingespeeld op de belevingswereld van bezoekers. Wie gaat de uitdaging aan om bijvoorbeeld de uil, het schip of de man die ergens in het schetsboek verborgen staan te ontdekken in de schilderijen van Jacob Cornelisz?

Digitaliseren geeft ons de mogelijkheid om een verdieping te bieden aan het publiek, om extra informatie toe te voegen en associaties met schilderijen en bestaande gebouwen op te roepen.

Achtergrondinformatie

Het zogenaamde Berlijnse schetsboek is een van de meest bijzondere onderdelen van de tentoonstelling. Het is namelijk het schetsboekje, bestaande uit 48 dubbelzijdig betekende bladen, afkomstig uit de werkplaats van Jacob Cornelisz. De bladen staan vol met prachtige tekeningen: portretten, figuurstudies, stadsgezichten, perspectiefstudies,
ornamenten en dierstudies. Het werk vormt een van de vroegste voorbeelden uit de Noordelijke Nederlanden van een schetsboek met werkplaatsmodellen. Het is uitzonderlijk dat het boek in zo’n goede staat - en nagenoeg compleet - bewaard is gebleven.

De bladen uit het boekje leiden ons als het ware het atelier van de meester in: de tekeningen functioneerden als werkplaatsmodellen, die telkens opnieuw konden worden gebruikt. Een groot aantal tekeningen is direct te relateren aan de schilderijen en houtsneden van Jacob Cornelisz. Bovendien proeven we ook iets van het leven in het laatmiddeleeuwse Amsterdam: de afbeelding hier toont een stoff elijk overschot in verre staat van ontbinding, opgehangen aan een paal. Dit lijk werd door Jacob Cornelisz of een van zijn medewerkers mogelijk getekend op de Volewijck, een landtong aan de overkant van het IJ. Hier werden de lichamen van op de Dam geëxecuteerde misdadigers opgehangen als waarschuwing.